Felpezsdültek a dolgok Pirate Bay ügyben, mióta megszületett az elsőfokú (egyben elmarasztaló) itélet. Akárhányszor olvasom a véleményeket, kommentárokat mindig ugyanazokat a köröket futja mindenki. A jogtulajdonosok/jogvédők kiesett bevételekről és haldokló piacokról dadognak, a peer-to-peer közösség pedig már dacból is ellenáll a túloldal bármi nemű érvelésének.

Senki sem szent. A Pirate Bay fiúk sem gondolhatják komolyan, amikor fapofával kijelentik, hogy semmilyen bevételük nem származott az oldal üzemeltetéséből. Ez egy nyilvánvaló hazugság, gyorsan azért hozzátenném, hogy az Ő helyzetükben nehezen lenne elképzelni bármi más megoldást. Én is ugyanigy, faarccal hazudnék a helyükben.

A jogtulajdonosok azon logikája pedig, hogy fogják szépen a letöltési statisztikákat, azokat szépen beszorozzák az adott termék kiskereskedelmi árával, majd kijelentik, hogy ők ekkora bevételtől elestek vérlázitó! Abban iagaza van a Pirate Bay-es srácoknak, hogy ez egy kirakatper (és ilyen formán, majd el is fogják vesziteni -BTM), ami azt hivatott elérni, hogy erősitse a "jogvédők" lobbiképességét és fentartsa a vásárlók többségében kialakitott félelmet és bűntudatot a fájlcseréléssel szemben.

Mindenkinek joga van a megfelelő ellentételezéshez az önmaga által előállitott termékért cserébe, legyen az természetes személy vagy mondjuk egy filmstúdió. Ez tiszta sor. Viszont az már kevésbé az, hogy egy átalakult technológiai környezetű világban, miért is olyan fontos ragaszkodni foggal-körömmel egy olyan üzleti modelhez, ami a saját állitásaik szerint óriási bevételkiesést szenved el évről-évre és védtelen az ádáz fájcserélők munkásságával szemben.

A filmben ezeket a kérdéseket feszegetik művészek, kiadók, jogvédők, a Pirate Bay tagjai és még sokan mások. Láthatunk működőképes alternativ üzleti modelleket különböző helyszineken és hallhatunk alternativ megközelitéseket is a szerzői jog intézményére.

Mire is menne egy teljesen működő jogvédelemmel egy olyan szerző, kinek művei létezéséről (esetleg pont a jogvédelem által korlátozott lehetőségek miatt) sosem szerez tudomást a nagyközönség? Szükséges-e a jogvédelem, ha maga az alkotó már elhunyt és nem is részesül a jodijból? Lehet-e jogsértés nélkül úgy remixelni dalokat az egyszeri földi halandónak, hogy a felhasznált dallamok jogdijai amúgy  hétszámjegyű összegek lennének dollárban? Megoldana-e mindent, ha általánydijért korlátlan hozzáférést kapna a felhasználó?

Good Copy Bad Copy

Rendezték: Andreas Johnsen, Ralf Christensen, Henrik Moltke  59perc   Web  P2P

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dokumentalis.blog.hu/api/trackback/id/tr801072079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása