BTM 2009.03.26. 20:36

LIFE AND DEBT (2001)

Rabszolgatartás pedig ma is van. Csak már nem lánc és korbács az eszköztárának fő kellékei, hanem az import korlátozások egyoldalú szabályozása és az IMF hitelszerződési különleges kitételei. És ez nem csak Jamaikán, a film helyszinén van igy.

Stephanie Black jól mutatja be a világ egyre élesebb kontrasztját szegény és jómódú, kizsákmányolt és kiszákmányoló, gyenge és erős között. A szigetre érkező, gondfeledt túristák mit sem sejtenek a szigetlakók egyre kilátástalanabb hétköznapjairól. Az adósságspirálról, a tudatosan szétzűlesztett gazdaságról.

Az ötcsillagos tengerparti szállodában amerikából importált alapanyagokból főzi meg ételüket a szálloda mosolygós személyzete. Jó eséllyel a sziget egyik vámszabadterületi üzemében varrták márkás ruhájukat, amiben kiöltözve szállnak fel a légkondicionált városnéző buszra. Meglepődve konstatálják, hogy ilyen édes banánt még sosem ettek, ami nem meglepő, hiszen a világpiacot uraló multicégek kartellpolitikája révén el sem tud jutni hozzájuk. Viszont az amerikai tejpor, a burgonya, a vetőmag, a műtrágya mind eljut Jamaikára. 

Zavarbaejtően ismerős események és problémák kerülnek elő ebben a 80 percben. Jelen helyzetünkben kezdünk csak mi is egyre inkább odafigyelni arra, hogy miért van annyi külföldi termék a boltokban, miközben a magyar termelők és gyártók sorra tűnnek el. A multicégek a válság miatt sorra zárják be helyi üzemeik kapuit, eresztik szélnek munkásaikat. Hitelek felvétele terén pedig Magyarország igencsak előkelő helyen áll.

A Life and Debt nem keres megoldást, talán nincs is. Csak bemutatja a két oldalt: hitelezőt és adóst. Urat és szolgálót.


 

Life and Debt    Rendezte: Stephanie Black  80 perc      Web  P2P

A bejegyzés trackback címe:

https://dokumentalis.blog.hu/api/trackback/id/tr931027802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása